DUYURU

Online
14.05.2024

Yeme Bozuklukları için Geliştirilmiş Bilişsel Davranışçı Terapi Programı

 

Yeme Bozuklukları için Geliştirilmiş Bilişsel Davranışçı Terapi

Yeme bozuklukları etkili tedavi gerektiren ciddi ruh sağlığı sorunlarıdır. Bilişsel davranışçı terapi (BDT), bireylerin yemek ve yeme ile ilgili düşünce ve davranışlarını anlamalarına ve değiştirmelerine yardımcı olmayı amaçlayan yapılandırılmış ve sorun odaklı bir yaklaşımdır. Tüm yeme bozuklukları için uygun olan yeni bir "geliştirilmiş" BDT (BDT - YB) versiyonu geliştirilmiştir. BDT'nin geliştirilmiş versiyonu, tedavinin temelini oluşturan "transdiagnostik" bir teoriye dayanmaktadır.

Kendi kendini izleme, yeme sorunlarının ayrıntılı bir ölçümünü sağladığı ve her terapi seansının odağını yönlendirmeye yardımcı olduğu için yeme bozuklukları için BDT'nin önemli bir özelliğidir. Sonuç olarak, yeme bozuklukları için geliştirilmiş BDT, anoreksiya nevroza, bulimiya nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluğu için etkili bir tedavidir.

Geliştirilmiş BDT modeli üzerinden formülasyon, kullanılan teknik ve müdahaleler yer almaktadır. Yeme probleminin farkındalığı ve yeme alışkanlıklarının düzenlenmesiyle başlar. Klasik BDT’den farklı olarak, düşünce kaydı tutma yoktur, kendini izleme kayıtları tutulur. Kişinin yeme problemini sürdüren süreçlere odaklanılır. İlerleyen kısımda amaç, yeme bozukluğunu sürdüren ana mekanizmalarını ele almaktır. Sürdürücü faktörlere göre şekillenir, Beden Algısı, Diyet Kısıtlaması ve Olaylar, Duygular ve Yeme Arasındaki İlişki üzerine çalışılır.

Program, Anoreksiya nervoza ve Bulimiya Nervoza, Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu olarak iki ayrı başlıkta işlenecektir. Detayları aşağıda yer almaktadır:

 

 

Anoreksiya Nervoza için BDT Programı

Başlangıç Değerlendirmesi: Danışanın yeme bozukluğu semptomlarını, yeme davranışlarını, vücut imajı algısını ve ilgili psikolojik faktörleri değerlendirme. Tedavi sürecinin amacını ve yapısını açıklama.

Psikoeğitim ve Farkındalık Geliştirme: Anoreksiya nervoza ve onun fiziksel, psikolojik etkileri hakkında bilgi verme. Sağlıklı beslenme ve vücut imajı hakkında eğitim.

Yeme Davranışlarını Düzenleme: Düzenli yeme alışkanlıklarını teşvik etme. Besin çeşitliliğini ve yeterli kalori alımını destekleme.

Bilişsel Yeniden Yapılandırma: Olumsuz vücut imajı ve kendine yönelik eleştirel düşünceleri tanımlama ve bunları sorgulama. Sağlıklı ve gerçekçi vücut imajı algısını teşvik etme.

Nüksetmeyi Önleme ve Sonlandırma: Kazanılan ilerlemeyi sürdürme stratejileri geliştirme. Kriz yönetimi ve nüksetme önleme planları oluşturma.

 

Bulimiya Nervoza ve Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu için BDT Programı

Başlangıç Değerlendirmesi: Danışanın yeme krizleri ve kusma gibi telafi davranışlarını, vücut imajı algısını ve ilgili psikolojik faktörleri değerlendirme.Tedavi sürecinin amacını ve yapısını açıklama.

Eğitim ve Farkındalık Geliştirme: Bulimiya nervoza ve Tıkınırcasına Yeme Bozukluğunun fiziksel, psikolojik etkileri hakkında bilgi verme. Duygu durum ve stres yönetimi becerilerini geliştirme.

Yeme Davranışlarını Düzenleme: Düzenli ve dengeli yeme alışkanlıkları geliştirme. Yeme krizlerini önlemeye yönelik stratejiler oluşturma.

Bilişsel Yeniden Yapılandırma: Yeme krizlerine yol açan tetikleyicileri ve düşünceleri tanımlama. Olumsuz düşünce kalıplarını sorgulama ve değiştirme.

Nüksetmeyi Önleme ve Sonlandırma: Kazanılan ilerlemeyi sürdürme ve gelecekteki zorluklar için hazırlık yapma. Kişisel nüksetme önleme planı oluşturma.

 


 

Prof Dr Aslıhan DÖNMEZ

2000 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2005 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan uzmanlığını aldı. 2005-2015 yılları arasında aynı anabilim dalında öğretim üyesi olarak çalıştı. 2010 yılında Doçent ünvanını aldı. 2013 yılında Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nden Nörobilim doktorasını aldı. 2015-2018 yılları arasında Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü’nde Profesör unvanıyla dersler verdi. 2019 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak ders vermektedir.

Bilişsel Davranışçı Terapi alanında ABD’de bulunan Academy of Cognitive Therapy’nin sertifikalı psikoterapisti ve eğiticisi, Avrupa Bilişsel Davranışçı Terapiler Derneği’nin (European Association for Behavioral and Cognitive Therapies) sertifikalı psikoterapistidir. 2012 yılında University of Pennsylvania’ya bağlı Center for the Treatment and Study of Anxiety merkezinde gözlemci olarak bulunmuş ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu ile Obsesif Kompulsif Bozuklukta Uzamış Maruziyet (Prolonged Exposure) tedavisi konusunda eğitim almıştır. Türkiye Psikiyatri Derneği’nin Bilişsel Davranışçı Psikoterapi eğitici eğiticisidir. Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği’nin kurucu üyesi ve eğiticisidir. Aynı dernek tarafından yayınlanan Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi’nin yayın kurulunda yardımcı editördür.

2008-2011 yılları arasında Birey ve Toplum Ruh Sağlığı Derneği’nde cinsel travmaya maruz kalan kadınlarla grup psikoterapileri yürütmüştür. Bu çalışmalarının sonuçlarını Finlandiya ve Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçilikleri tarafından verilen burslarla uluslararası bilimsel platformlarda sözel ve yazılı olarak paylaşma olanağı bulmuştur.

 


 

Uzm Dr Hakan ÖĞÜTLÜ

Uzm. Dr. Hakan Öğütlü, 2013 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini tamamlamıştır. Ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi Doktor olarak çalışarak Uzman Doktor ünvanını kazanmıştır. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında Uzman Doktor olarak çalışan Öğütlü, buradaki görevinin ardından Ankara Şehir Hastanesinde görevini icra etmiştir.

Amerika Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Akademisi ve Avrupa Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği tarafından akredite edilmiş Bilişsel Davranışçı Terapisttir. Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği Yönetim Kurulu üyesidir. İlgi alanları yeme bozuklukları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, kaygı bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk, majör depresif bozukluk, otizm, ergenlik dönemi sorunları, çocukluk dönemi sorunları ve zihinsel yetersizliklerdir. Bu alanlar dışındaki diğer alanlarda da tedavi ve terapi hizmetleri sunmaktadır.

Amerika Bilişsel Terapi Akademisi ve Avrupa Bilişsel Davranışçı Terapiler Derneği Sertifikalı Bilişsel Davranış Terapisti ve Uluslararası Diplomatıdır. Aynı zamanda yeme bozuklukları üzerine çalışmakta Öğütlü, King’s College University, Maudsley Hastanesi Yeme Bozuklukları Servisinde, Oxford University, Cotswold House ve Raghlan HouseYeme Bozuklukları Servisinde, Highfield Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Yataklı Servisinde, University College of Dublin, Our Lady’s Children’s ve Lucena Rathgar Hastanelerinde Gözlemci olarak çalışmıştır. Yeme bozukluklarında Aile Tabanlı Terapi (ATT) ve Yeme Bozuklukları için Geliştirilmiş Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) uygulamaktadır. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi Otizm, Down Sendromu ve Diğer Gelişimsel Bozukluklar Araştırma Komisyonu üyesidir. Özel kliniğinde, ulusal ve uluslararası akademik çalışmaları ile klinik pratiğini sürdürmektedir.

 

Başvuru ve detaylar için tıklayınız.